08.09.2016, Vlaky Regiojet CZ, Autobusy CZ, Dovolena.cz, Letenky CZ, Tick Tack, Jazykové pobyty

  • Stále více uchazečů o práci má zájem o zkrácený pracovní úvazek. STUDENT AGENCY se jako významný zaměstnavatel rozhodl vyjít v tomto požadavku zájemcům o práci vstříc. U více než dvou desítek pozic, tedy pětiny z aktuálně inzerovaných volných míst, je možné pracovat na flexibilní zkrácený úvazek.

 

  • Skupina STUDENT AGENCY aktuálně zaměstnává na zkrácený úvazek téměř 15 procent zaměstnanců. Je tak vysoko nad celorepublikovým průměrem

  • Nejčastěji tento typ úvazku využívají studenti a matky po mateřské. Zkrácené úvazky nabízí skupina Radima Jančury u pozic, u nichž je to provozně možné – tedy u palubního personálu v autobusech nebo u vybraných back office pozic

 

Zkrácený pracovní úvazek představuje zejména pro matky po mateřské a rodičovské dovolené a pro studenty vysokých škol možnost, jak nastoupit do práce. "V posledních pěti letech vnímáme rostoucí poptávku po zkrácených úvazcích. Na zájem ze strany nejen uchazečů o práci, ale také našich stávajících zaměstnanců jsme pružně zareagovali. Aktuálně ve skupině STUDENT AGENCY pracuje na zkrácený úvazek přibližně 15 procent zaměstnanců, v absolutních číslech jde o 300 kolegů," popsala personální ředitelka holdingu STUDENT AGENCY Renáta Sklenářová.

 

Flexibilní pracovní úvazek je možné nastavit u palubního personálu zejména v autobusech RegioJet, ale také u některých specifických pozic v back office, konkrétně tam, kde to umožňuje provoz daného oddělení.

 

"Pětina z inzerovaných pozic umožňuje zájemci zvolit si kratší úvazek. Aktuálně hledáme na poloviční úvazek například zkušené prodejce letenek v Praze nebo v Brně, ale také palubní personál do našich autobusů," popisuje Renáta Sklenářová s tím, že na těchto pozicích jsou flexibilní úvazky nejčastější.

 

"Nerozumím tomu, proč se české firmy zkrácených úvazků bojí. Moje zkušenost je taková, že na zkrácených úvazcích jsou studenti, čerství absolventi nebo matky motivovaní a pracují se svým časem velmi efektivně. Zároveň zůstávají i v budoucnu vůči firmě loajální, protože si váží toho, že jim umožnila třeba po návratu z rodičovské sladit práci s rodinným životem," potvrzuje majitel holdingu STUDENT AGENCY Radim Jančura.

 

Zaměstnanci se zkráceným úvazkem mají ve STUDENT AGENCY nárok na stejné benefity jako jejich kolegové, kteří pracují na full time. Každý měsíc tak dostávají stravenky, mají nárok na týden volna navíc nebo čerpat slevu na nákup produktů STUDENT AGENCY (včetně jízdenek na vlaky a autobusy RegioJet). Jejich mzda se stejně jako u plných úvazků odvíjí především od jejich dovedností, například mzda prodejce letenek na poloviční úvazek se pohybuje okolo 15 tisíc korun hrubého.

 

V kontaktu i na mateřské

Zajímavým trendem posledních let je rostoucí počet mužů, kteří nastupují na rodičovskou dovolenou, a žen, které se ještě během mateřské rozhodnout částečně vrátit do práce a pracovat na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. "Ještě před pěti lety jsme neevidovali žádný případ, kdy by chtěl náš zaměstnanec - muž nastoupit na rodičovskou dovolenou, od loňského roku je na rodičovské několik kolegů," potvrzuje Renáta Sklenářová.

 

Skupina STUDENT AGENCY zaměstnává aktuálně přibližně 2 500 zaměstnanců a jejich počet nadále dynamická narůstá s ohledem na rozvoj služeb celé skupiny. Jen v letošním roce společnost otevřela s ohledem na spouštění nových autobusových a vlakových linek a rozvoj těch stávajících stovky stevardů a stevardek, další desítky pozic vznikly na podpůrných odděleních. Nárůst počtu zaměstnanců bude pokračovat i ve druhé polovině roku 2016, kdy plánujeme otevření dalších linek.