01.08.2017, Vlaky Regiojet CZ

Například na nové trase z Prahy do Brna využilo vlakové spoje RegioJet více než 310 tisíc cestujících

Dálkovými vlaky RegioJet cestovalo v České republice za prvních šest měsíců letošního roku přibližně 2,2 miliónu cestujících. RegioJet tak pokračuje v masivním růstu z hlediska počtu přepravených cestujících, když za první pololetí přepravil o 26 % cestujících více než za stejné období předcházejícího roku. Celkově tak vlaky RegioJet cestovalo během prvního pololetí o téměř půl milionu cestujících více (470 tisíc) než za stejné období předchozího roku.

Celkem letos počítá RegioJet s rekordní přepravou více než 5 milionů cestujících v rámci České republiky v letošním roce a s meziročním nárůstem jejich počtu ve výši 25-30 %.

RegioJet_Vectron_vlakova_suprava

Hlavní podíl na růstu počtu cestujících ve vlacích RegioJet měly zejména nové spoje jezdící od prosince loňského roku na trase Praha – Brno – Břeclav – Bratislava. Za první pololetí roku 2017 cestovalo vlaky RegioJet mezi Prahou a Brnem více než 310 tisíc cestujících. RegioJet nasazuje nyní na své vlaky do Brna až 9 vozové soupravy a mezi Prahou a Brnem přepravuje aktuálně až 2300 cestujících denně. RegioJet zároveň předpokládá, že se jedná zejména o nové cestující, kteří nově dávají přednost vlaku místo osobnímu automobilu, protože kromě toho provozuje RegioJet na trase Praha – Brno v téměř nezměněném rozsahu autobusové spoje, které zde jezdí v půlhodinových intervalech a jejich popularita také neklesá.

Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet k tomu dodává: „Potvrzuje se to, co platí i o dalších linkách – právě příchod konkurence a nových služeb dokáží nejlépe přitáhnout nové zákazníky a dát jim ten správný impuls, aby se rozhodli pro cestu vlakem. Kromě rozvoje turistického ruchu a úspor veřejných financí má tak příchod konkurence jednoznačně pozitivní dopad na růstu popularity ekologicky šetrného a společensky výhodnějšího železničního spojení.“

Nový trend v brněnské dopravě – dojezd na nádraží v Židenicích a přestup na vlak

Vlaky RegioJet ke svým cestám do Prahy začínají ve velké míře využívat také obyvatelé předměstských částí a obcí z blízkého okolí Brna. Napomáhá tomu zejména nová zastávka vlaků RegioJet v Brně Židenicích, kde u každého vlaku RegioJet nastupuje nebo vystupuje několik desítek cestujících. Ti pak většinou využívají pohodlný dojezd po silničním okruhu nebo MHD na nádraží v Brně – Židenicích a následně pokračují vlakem RegioJet v další cestě.

RegioJet se proto rozhodl udělat vše pro to, aby vlaky RegioJet zastavovaly v Brně-Židenicích i po ukončení výluky a návratu spojů na brněnské hlavní nádraží.

„Chceme tuto zastávku zachovat pro naše vlaky ještě v rámci letoška i po ukončení výluky a příští rok ji standardně zavést do našich jízdních řádů u spojů RegioJet, které budou jezdit na trase Praha – Brno – Břeclav – Vídeň / Bratislava. Naším cílem je naučit Brňáky jezdit do Prahy co nejvíce vlakem. Proto bychom v Brně chtěli už nastálo zastavovat na dvou místech – v Židenicích a na hlavním nádraží tak, aby naše spoje byly co nejblíže zákazníkům,“ říká Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet.

Železniční dopravce RegioJet plánuje v rámci nového jízdního řádu s platností od prosince 2017 dále posílit své spoje na trase z Prahy do Brna a Břeclavi. Regiojet má zájem postupně mezi Prahou a Brnem zákazníkům nabídnout podobný rozsah spojení jako má dnes mezi Prahou, Olomoucí a Ostravskem. Od prosince tak RegioJet plánuje zavést nové spoje na trase Praha-Brno-Břeclav-Vídeň a zpět a posílit rozsah stávajícího spojení mezi Prahou-Brnem a Bratislavou. Spoje RegioJet na trase Praha - Bratislava jsou provozovány bez dotací na komerční riziko dopravce; stát tak na zajištění této dopravní obslužnosti a nabídky spojení pro cestující neplatí žádné provozní dotace.

Aleš ONDRŮJ
tiskový mluvčí
ales.ondruj@studentagency.cz
+420 603 523 053