22.01.2019, Vlaky Regiojet CZ

Druhý největší železniční dopravce v České republice a na Slovensku reportuje rekordní přepravní a také předběžné neautditované hospodářské výsledky za rok 2018. V roce 2018 přepravily vlaky RegioJet na všech svých linkách 9,7 milionů cestujících. Ve srovnání s rokem 2017 se jedná o masivní meziroční nárůst ve výši 29 %.

 

Současně RegioJet bude mít za rok 2018 rekordní hospodářské výsledky. Podle předběžných neauditovaných výsledků by za rok 2018 zisk před zdaněním měl dosáhnout téměř 100 milionů Kč. I zde se jedná o rekordní výsledek ukazující vysokou rentabilitu realizovaných investic v sektoru železniční dopravy.

Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet k tomu říká: „Železniční doprava je vysoce perspektivním oborem našeho podnikání. Naše nedotované vlaky jsou ziskové na všech linkách, kde jezdíme – včetně nově zavedených spojů na trase Praha – Brno – Vídeň. Ty vyjely přibližně před rokem a po roce provozu je jejich ekonomika v plusu. Dokázali jsme díky férovým cenám a lepším službám přitáhnout na železniční trasu z Prahy do Brna a Vídně stovky tisíc nových cestujících. Právě příchod nových dopravců a služeb na železnici je dlouhodobě hlavním motorem celkového růstu sektoru osobní železniční dopravy.“

Samotné dálkové vlaky RegioJet, které jezdí na trasách Praha – Ostravsko, Praha – Košice – Humenné a Praha – Brno – Bratislava / Vídeň přepravily v roce 2018 celkem 5,9 milionů cestujících. Meziročně tak dálkovými vlaky RegioJet cestovalo přibližně o 1,2 milionů cestujících více – a to zejména právě díky zavedení nových spojů na trase Praha – Brno – Vídeň / Bratislava.

U regionálních spojů na Slovensku na trase Bratislava – Komárno RegioJet přepravil v roce 2018 přibližně 3,7 milionů cestujících, což představuje meziroční nárůst o 1 milión nových cestujících.

Masivní nárůst počtu cestujících, který RegioJet zaznamenával rovnoměrně v průběhu celého roku 2018, se odráží také v pozitivních ekonomických výsledcích, kdy vedle zisku v předběžné výši téměř 100 mil. Kč očekává za rok 2018 RegioJet také rekordní výši tržeb z jízdného – a to téměř 1,5 mld. Kč. Dosažená marže přesahující 6 % je nejlepší výsledek v historii vlakové dopravy - i v porovnání s jinými dopravci a dává silný základ pro možnost realizovat další expanzní investiční projekty, jak nákup dalších vozidel nebo přidání provozu na nových tratí.

RegioJet svými výsledky za rok 2018 posílil pozici největšího a nejúspěšnějšího ryze soukromého vlakového dopravce ve střední Evropě a druhého největšího železničního dopravce v České republice a na Slovensku. Potvrdila se také perspektiva úspěšného podnikání v sektoru železniční dopravy.

Hlavní milníky roku 2018 jsou následující:

Nárůst počtu cestujících díky novým spojům na trase Praha – Brno – Vídeň / Bratislava

Po zavedení nových spojů na trase Praha – Brno – Vídeň / Bratislava a zpět vzrostl rekordně počet cestujících, kteří využili spoje na trase Praha – Brno. RegioJet zde svými vlaky a autobusy přepravil více než 2,3 milionů cestujících, což představuje nárůst počtu cestujících na této trase o více než 100 %. Z toho nové spoje jezdící do Rakouska a zpět využilo v prvním roce provozu 1 milion cestujících.

Investice do nových vozidel – připraveny jsou nákupy a rekonstrukce ve výši více než 1 mld. Kč

V roce 2018 nasadil RegioJet do provozu nová vozidla v hodnotě stovek milionů Kč. Jedná se především o 4 vícesystémové lokomotivy Bombardier TRAXX a dále nové vozy Astra s individuálními obrazovkami v sedačkách pro cestující.

Pořizování a nasazování nové vozové techniky bude pokračovat také v letošním roce – RegioJet plánuje nasazení dalších nových více systémových lokomotiv do provozu – stejně jako dalších nových vozů Astra.

RegioJet má připravené další nákupy a rekonstrukce vozů v hodnotě přes 1 mld. Kč, které by rád začal realizovat během následujících 2-3 let, tak aby pokračoval ve zvyšování počtu nabízených sedaček a mohl tím zajistit dostatek míst pro zvyšující se počet pasažérů.

Úspěchy v poptávkových řízeních na provoz ministerských rychlíků a regionálních vlaků   

RegioJet zvítězil v poptávkovém řízení na dotované rychlíkové spoje na lince R8 spojující Brno – Přerov – Ostravu a Bohumín. Stát zde od prosince 2019 během 8 let kontraktu s dopravcem RegioJet ušetří 219 milionů Kč.

Kromě toho RegioJet zvítězil také v poptávkovém řízení na provoz regionálních vlaků na vybraných tratích v Ústeckém kraji – a to se zahájením provozu rovněž od prosince 2019.

V poptávkových řízeních přitom objednatelé stanovili přísná kvalitativní kritéria, která museli jednotliví dopravci splnit. Stát a kraje tak na jedné straně ušetří celkem miliardy korun a současně získají vyšší kvalitu přepravy pro cestující.

Pro RegioJet jsou tyto tratě novým směrem další expanze a růstu na českém trhu a tím pádem možnost maximalizovat již vybudovanou infrastrukturu a celkové zázemí železniční dopravy a tím dosáhnout i žádoucích provozních úspor z velikosti. Právě díky své pozici byl RegioJet schopen nabídnout levnější variantu ale stále dosáhnout přiměřeného zisku z obou projektů.